HUR BLIR JAG EN KONSTÅKARE?​

Funderar du på att börja med konståkning? Kul! För att bli en del av Örebro Konståkningsklubb kan ni ringa oss på 072-235 64 72 eller skicka ett mejl till info@orebrokk.se

Skridskoskola och nybörjarkonståkning våren 2021 FULLBOKAT 

Vi har inför vårterminen 2021 haft ett otroligt högt tryck på platserna. Det innebär att vi nu inte kan ta in någon mer ansökan för den här terminen. Vi välkomnar er att i september skicka in ansökan till höstens termin (som brukar starta i oktober). Anmälningsformuläret kommer då att finnas på den här sidan.

Startdatum vt 2021:
Tisdag 2 februari 2021 ! FULLBOKAT vt 2021!
Fredag 5 februari 2021! FULLBOKAT vt 2021!

Pga COVID-restriktioner i januari har vi behövt flytta starten av skridskoskola och nybörjarkonståkning till februari. Vi har även den här terminen begränsat antal platser. 

Skridskoskola (& en nybörjargrupp)
fredagar kl 16:30-17:15 ! FULLBOKAT vt 2021!

Nybörjarkonståkning har vi vid två tillfällen:
tisdagar 16:30-17:30 ! FULLBOKAT vt 2021 !
fredagar 17:20-18:10 ! FULLBOKAT vt 2021 !

Viktigt! Vid anmälan till nybörjarkonståkning ska barnet antingen ha åkt i skridskoskola tidigare eller kunna åka med mycket fart både framåt och bakåt samt ha bra balans alternativt ha börjat träna på första hoppen och piruetter.

Kostnad: 650 kr/termin

VAD KAN VI ERBJUDA?

 Här nedan presenteras de skolor vi erbjuder, från att lära sig åka skridskor till att bli en tävlingsåkare!

GRUND - SKRIDSKOSKOLA

Det första steget för att lära sig konståkning är att behärska grunderna i skridskoåkning! I skridskoskolan lär vi ut skridskoåkning till äldre barn via olika övningar och till yngre barn, genom lite mer lekfulla övningar.

Fredagar kl. 16.30-17.15 – Trängens A-hall

• Från 4 år och uppåt

• Inga förkunskaper krävs

• För den som vill lära sig grunderna i skridskoåkning

Antal kurstillfällen: ca 10 st

Kostnad per termin: 650 kr

NYBÖRJARE 1 pass/vecka

I gruppen nybörjarkonståkning fortsätter vi att lära oss skridskoåkningens grunder och börjar inrikta oss på vår idrott – konståkning! Gruppen vänder sig till dig som åkt i skridskoskolan under en tid, har bra balans och mycket fart både framåt och bakåt samt vill lära dig mer om konståkning i form av steg, hopp och piruetter. 

Fredagar kl. 17.20-18.10 – Trängens A-hall
eller
Tisdagar kl. 16:30-17:30 – Behrn Arena

• För den som åkt skridskor en tid

• För den som vill lära sig mer inom konståkningens grunder

Antal kurstillfällen: ca 10 st

Kostnad per termin: 650 kr

Nybörjare 2 pass/vecka

För dig som vill åka ännu mer konståkning, på nybörjarnivå. Då erbjuder vi möjligheten att träna två dagar i veckan. Genom att åka två pass i veckan blir familjen en del av klubbverksamheten och förväntas vara med vid exempelvis försäljningsaktiviteter och när klubben anordnar tävlingar under året.

Kostnad per termin: 1000 kr

TÄVLINGSÅKARE

Efter tidigare grupper är du redo att sikta in dig på att bli tävlingsåkare! Inom konståkning finns det flera olika tävlingsklasser. Det är ålder och vilka tester åkaren har klarat som avgör vilken grupp man tillhör. A-åkare är den högsta tävlingsklassen och därefter följer B- och C-åkare.

BRA ATT VETA

Detta skiljer sig beroende på vilken nivå man befinner sig på. För skridskoskolan krävs ett par skridskor (med eller utan taggar). Det är viktigt att skridskorna knyts ordentligt, likaså är det bra om barnen har vantar på sig. Hjälm är obligatoriskt. Se till att hjälmen sitter stadigt på huvudet, om den sitter för löst kan det innebära en fara om barnet ramlar.

Om man går vidare till fortsättningskonståkning innebär det att man vill träna konståkning. Det krävs då att man har ett par konståkningsskridskor med taggar. Så fort man börjar komma upp och träna två gånger i veckan rekommenderar vi att köpa riktiga konståkningsskridskor (med det menar vi skridskor som säljs av konståkningsshopar och inte de som finns i vanliga sportaffärer). Skillnaden är stor vad gäller stabiliteten i kängan samt skenan. Vi rekommenderar detta på grund av åkarens säkerhet då det blir allt mer avancerade moment åkaren gör på isen. Det förbättrar även åkarens förutsättningar att utvecklas inom konståkning.

Om du behöver få dina skridskor slipade skriver du upp ditt namn på whiteboard-tavlan inne i tränarrummet på Trängen. När vi fått tillräckligt med namn uppskrivna kommuniceras ett datum ut till de berörda personerna av Susanne eller Micke Forsgren. Åkarna ställer då sina skridskor i skohyllan direkt till vänster i tränarrummet på Trängen efter avslutad träning. Skridskorna placeras sedan tillbaka i hyllan färdigslipade.

Alternativt hör man av sig till Mona Bodin, tel 070-658 69 24.

Klubben tar ut en avgift på 60 SEK för slipning. Detta är någon som skickas via faktura till berörd individ.

För att tävla på högre nivåer inom konståkning krävs det att åkaren klarar utvalda tester. Detta börjar redan under nybörjarkonståkningen, då vi tränar för det första testet i ordningen, tävlingstestet.

Därefter följer Basictest steg 1, 2, 3 och 4. Samt Fristeg steg 1, 2, 3, 4 och 5. Det är alltid tränaren som kommunicerar ut när test arrangeras samt vilka åkare som ska gå upp på test. Detta bestäms genom dialog mellan tränare och åkare.

Via denna länk kan du läsa mer om testsystemet och vad respektive test innebär.

Här hittar du fem stycken leverantörer som vi rekommenderar! Via dessa kan du även köpa dräkter och andra tillbehör.

Tinas konståkningsshop
MP skating
Teijas skateshop
K-skate
Norrköpings Skateshop

Ni kan även köpa via Blocket. Vanliga märken för äkta konståkningsskridskor är Edea, Risport, Gam och Wifa.
Vid osäkerhet, rådfråga gärna åkarens tränare om lämplig skridsko och skena.

För att skydda dina skridskor mot grus och smuts när du går mellan is och omklädningsrum krävs skridskoskydd att täcka skenorna med.

Efter avslutat ispass är det viktigt att man torkar av snö och vatten från skenorna med en handduk. Detta för att skenorna inte ska rosta. Låt sedan skenorna ligga öppet i väskan, sätt inte på dina skydd igen. Det man kan använda är mjuka skenskydd. Dessa sätter man på skenan efter att man torkat av dem med handduken. De mjuka skydden sitter på skenan tills nästa ispass och går att köpa hos konståkningsleverantörer. Det är bra att öppna upp sin skridskoväska hemma för att lufta skridskorna så fukten i kängan torkar. Det kan sluta med att det börja lukta väldigt illa i väskan annars och insidan av kängan möglar.

Det är alltid tränaren som avgör när åkaren är redo att genomföra ett test och därefter redo för att tävla.

När det är dags för anmälan till tävling meddelas detta på klubbens hemsida under nyheter. Där kommer det då även finnas information om vem man anmäler sig till. Tävlingsavgiften faktureras sedan till berörd åkare.

Mer information om tävlingar hittar du här!

ÖREBRO KONSTÅKNINGSKLUBB

Örebro Konståkningsklubb
Räntmästargatan 26
70225 ÖREBRO