HUR BLIR JAG EN KONSTÅKARE?​

  Funderar du på att börja med konståkning? Kul!

  Vi tar in anmälningar till skridskoskola och nybörjarkonståkning via anmälningsformulär här på hemsidan. 

  Är du osäker på vilken grupp ditt barn ska anmälas till rekommenderar vi att läsa om nivåerna på den här sidan eller höra av dig till info@orebrokk.se . För att bli en del av Örebro Konståkningsklubb kan ni även ringa oss på 072-235 64 72.

  Vårterminen 2024:

  Start fredagen den 12 januari

  Skridskoskola

  Fredagar i Trängens ishall kl. 16.30-17.15

  Nybörjarkonståkning

  Fredagar i Trängens ishall kl. 16.30-17.15 eller 17.20-18.10 beroende på plats. Ni blir tilldelade en tid vid bekräftelsen på anmälan. 

  Viktigt – nybörjarkonståkning! Vid anmälan till nybörjarkonståkning ska barnet antingen ha åkt i skridskoskola tidigare eller kunna åka med mycket fart både framåt och bakåt samt ha bra balans alternativt ha börjat träna på första hoppet och piruetter.

  Åkare som har nått en viss nivå inom nybörjarkonståkningen och som vill lära sig mer om konståkning erbjuds att träna två dagar i veckan. 

  Vi bekräftar via e-post om barnet har fått en plats eller ej efter inskickad anmälan. Anmälningarna hanteras manuellt och svar kommer inom några dagar. 

  Foto: Det händer att vi tar foton och korta filmsnuttar för sociala medier, vill ni inte att ert barn är med så meddela oss.

  Kostnad: 900 kr/termin

  Faktura skickas ut till vårdnadshavare. 

  Funderar du på att börja med konståkning? Kul!

  Vi tar in anmälningar till skridskoskola och nybörjarkonståkning via anmälningsformulär här på hemsidan. 

  Är du osäker på vilken grupp ditt barn ska anmälas till rekommenderar vi att läsa om nivåerna på den här sidan eller höra av dig till info@orebrokk.se . För att bli en del av Örebro Konståkningsklubb kan ni även ringa oss på 072-235 64 72.

  Skridskoskola hösten 2023:

  Trängen A-hallen fredagar 16:15-17:15.  Info om startdatum kommer inom kort

  Nybörjarkonståkning hösten 2023:

  Trängen A-hallen fredagar 17:20-18:20. Info om startdatum kommer inom kort

  Vi bekräftar via e-post om barnet har fått en plats eller ej efter inskickad anmälan.

  Viktigt – nybörjarkonståkning! Vid anmälan till nybörjarkonståkning ska barnet antingen ha åkt i skridskoskola tidigare eller kunna åka med mycket fart både framåt och bakåt samt ha bra balans alternativt ha börjat träna på första hoppet och piruetter.

  Foto: Det händer att vi tar foton och korta filmsnuttar för sociala medier, vill ni inte att ert barn är med så meddela oss.

  Kostnad: 900 kr/termin

  Betalas via Swish till föreningen. Information om när avgiften ska betalas in meddelas på laget.se

  VAD KAN VI ERBJUDA?

   Här nedan presenteras de skolor vi erbjuder, från att lära sig åka skridskor till att bli en tävlingsåkare!

  GRUND - SKRIDSKOSKOLA

  Det första steget för att lära sig konståkning är att behärska grunderna i skridskoåkning! I skridskoskolan lär vi ut skridskoåkning till äldre barn via olika övningar och till yngre barn, genom lite mer lekfulla övningar.

  Fredagar kl. 16.30-17.15 – Trängens A-hall

  • Från 4 år och uppåt

  • Inga förkunskaper krävs

  • För den som vill lära sig grunderna i skridskoåkning

  Antal kurstillfällen: ca 10 st

  Kostnad per termin: 900 kr

  NYBÖRJARE 1 pass/vecka

  I gruppen nybörjarkonståkning fortsätter vi att lära oss skridskoåkningens grunder och börjar inrikta oss på vår idrott – konståkning! Gruppen vänder sig till dig som åkt i skridskoskolan under en tid, har bra balans och mycket fart både framåt och bakåt samt vill lära dig mer om konståkning i form av steg, hopp och piruetter. 

  Fredagar kl. 17.20-18.10 – Trängens A-hall

  • För den som åkt skridskor en tid

  • För den som vill lära sig mer inom konståkningens grunder

  Antal kurstillfällen: ca 10 st

  Kostnad per termin: 900 kr

  Nybörjare 2 pass/vecka

  För dig som vill åka ännu mer konståkning, på nybörjarnivå. Då erbjuder vi möjligheten att träna två dagar i veckan. Genom att åka två pass i veckan blir familjen en del av klubbverksamheten och förväntas vara med vid exempelvis försäljningsaktiviteter och när klubben anordnar tävlingar under året.

  Kostnad per termin: 1600 kr

  TÄVLINGSÅKARE

  Efter tidigare grupper är du redo att sikta in dig på att bli tävlingsåkare! Inom konståkning finns det flera olika tävlingsklasser. Det är ålder och vilka tester åkaren har klarat som avgör vilken grupp man tillhör. A-åkare är den högsta tävlingsklassen och därefter följer B- och C-åkare.

  BRA ATT VETA

  Detta skiljer sig beroende på vilken nivå man befinner sig på. För skridskoskolan krävs ett par skridskor (med eller utan taggar). Det är viktigt att skridskorna knyts ordentligt, likaså är det bra om barnen har vantar på sig. Hjälm är obligatoriskt. Se till att hjälmen sitter stadigt på huvudet, om den sitter för löst kan det innebära en fara om barnet ramlar.

  Om man går vidare till fortsättningskonståkning innebär det att man vill träna konståkning. Det krävs då att man har ett par konståkningsskridskor med taggar. Så fort man börjar komma upp och träna två gånger i veckan rekommenderar vi att köpa riktiga konståkningsskridskor (med det menar vi skridskor som säljs av konståkningsshopar och inte de som finns i vanliga sportaffärer). Skillnaden är stor vad gäller stabiliteten i kängan samt skenan. Vi rekommenderar detta på grund av åkarens säkerhet då det blir allt mer avancerade moment åkaren gör på isen. Det förbättrar även åkarens förutsättningar att utvecklas inom konståkning.

  • Skicka SMS till Micke Forsgren  070-816 06 99 eller Joakim Fröding 070-619 23 24
   och/eller Joakim Christoffersson: 070-553 17 79 – de svarar när de slipar nästa gång
  • Ställ skridskorna på skohyllan i tränarrummet med lapp med åkarens för- och efternamn. (Vaktmästare kan släppa in i tränarrummer om det är låst)
  • Skridskorna är klara dagen efter
  • Swisha 100 kr till 1231871185 med ”slip + åkarens för- och efternamn”
  • Ej medlem swisha 200 kr till 1231871185 med ”slip + för- och efternamn”

  För att tävla på högre nivåer inom konståkning krävs det att åkaren klarar utvalda tester. Detta börjar redan under nybörjarkonståkningen, då vi tränar för det första testet i ordningen, tävlingstestet.

  Därefter följer testnivå 1, 2, 3 och 4 som innehåller steg, piruetter och hopp.  

  Tävlingstestet:  250 kronor

  Fri- och basictester: 150 kronor

  Via denna länk kan du läsa mer om det nya testsystemet och vad respektive test innebär.

  Här hittar du fem stycken leverantörer som vi rekommenderar! Via dessa kan du även köpa dräkter och andra tillbehör.

  Tinas konståkningsshop
  MP skating
  Teijas skateshop
  K-skate
  Norrköpings Skateshop

  Ni kan även köpa via Blocket. Vanliga märken för äkta konståkningsskridskor är Edea, Risport, Gam och Wifa.
  Vid osäkerhet, rådfråga gärna åkarens tränare om lämplig skridsko och skena.

  För att skydda dina skridskor mot grus och smuts när du går mellan is och omklädningsrum krävs skridskoskydd att täcka skenorna med.

  Efter avslutat ispass är det viktigt att man torkar av snö och vatten från skenorna med en handduk. Detta för att skenorna inte ska rosta. Låt sedan skenorna ligga öppet i väskan, sätt inte på dina skydd igen. Det man kan använda är mjuka skenskydd. Dessa sätter man på skenan efter att man torkat av dem med handduken. De mjuka skydden sitter på skenan tills nästa ispass och går att köpa hos konståkningsleverantörer. Det är bra att öppna upp sin skridskoväska hemma för att lufta skridskorna så fukten i kängan torkar. Det kan sluta med att det börja lukta väldigt illa i väskan annars och insidan av kängan möglar.

  Det är alltid tränaren som avgör när åkaren är redo att genomföra ett test och därefter redo för att tävla.

  När det är dags för anmälan till tävling meddelas detta på laget.se. Där kommer det då även finnas information om vem man anmäler sig till. Tävlingsavgiften faktureras sedan till berörd åkare.

  Mer information om tävlingar hittar du här!

  ÖREBRO KONSTÅKNINGSKLUBB

  Örebro Konståkningsklubb
  Räntmästargatan 26
  70225 ÖREBRO